Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 17ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΑΛΚΙΔΑΣ | NOΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Έκθεση Ψηφιακών Τεχνών για το 17ο Φεστιβάλ Χαλκίδας | Noέμβριος 2023


Το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου σε συνεργασία με το 17ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ παρουσιάζει στο χώρο του Δημαρχείου της Χαλκίδας Έκθεση Ψηφιακών Τεχνών με τέσσερα έργα βιντεοεγκατάστασης και εικονικής πραγματικότητας των φοιτητών/τριών του Τμήματος.

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι φοιτητές/τριες: Μαλβίνα Αρακελιάν, Αναστασία Βασιλοπούλου, Ίρις Μαρίνα Γκέσλερ, Ασπασία Κωνσταντίνα Γκλέκα, Ειρήνη-Αικατερίνη Καλαποθαράκου, Κώστας Κουρμπόγλου, Παναγιώτα Λέκκα, Φαίη Μαραμπίδου, Φωτεινή Μάντσιου, Ισιδώρα Παπαγιάννη, Μαρία Παπαδοπούλου, Νικολέττα Τασιοπούλου,  Άννα Φιλίδου και Σμαράγδα Χαραμόγλου.


 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

Χώρος: Ισόγεια Αίθουσα Δημαρχείου Χαλκίδας "Αριστοτέλης"

Εγκαίνια: Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 19:00 

Διάρκεια Έκθεσης: 22-26/11/2023 | ώρες: 18:00-22:00

Διδάσκοντες/ουσες Καθηγητές/τριες:

Κατερίνα Αντωνοπούλου, Αλέξανδρος Κοντογεωργακόπουλος, Δημήτρης Χαρίτος

 

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: "Save the whale"

ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ: Άννα Φιλίδου, Ασπασία Κωνσταντίνα Γκλέκα, Φαίη, Μαραμπίδου, Κώστας Κουρμπόγλου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ:To Save the Whale είναι ένα ένα έργο εικονικής πραγματικότητας. Σε εμβυθίζει σε έναν κατεστραμμένο κόσμο όπου μια φάλαινα κρατάει ακόμα ζωντανό τον παλμό του, εσύ θα επιλέξεις αν θα σώσεις την φάλαινα ή τον κόσμo.


ΤΙΤΛΟΣ  ΕΡΓΟΥ"Ardens"

ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ: Μαλβίνα Αρακελιάν, Νικολέττα Τασιοπούλου, Σμαράγδα Χαραμόγλου, Φωτεινή Μάντσιου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ: Πολλές φορές ο άνθρωπος είναι υπαίτιος για αρκετές φυσικές καταστροφές. Αυτές συμβαίνουν είτε εν αγνοία του είτε εν γνώση. Κλείνει όμως τα μάτια  στο πρόβλημα και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Έτσι και στον εικονικό αυτό περιβάλλον  παρουσιάζεται το χωριό Ardens, που είναι πλέον ραδιενεργό μετά από μια καταστροφή που έγινε σε κοντινό εργοστάσιο. Αρχικά, ο θεατής δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί και εξερευνεί το χωριό απολαμβάνοντας το τοπίο. Στη συνέχεια, μαθαίνει για την καταστροφή που προκλήθηκε και πλέον μπορεί να εξερευνήσει το χωριό με μια διαφορετική ματιά. Το παρελθόν βέβαια δεν αλλάζει και ο χρήστης γίνεται απλώς παρατηρητής


ΤΙΤΛΟΣ  ΕΡΓΟΥ: "It, I, Over-I"

ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ: Μαρία Παπαδοπούλου, Ισιδώρα Παπαγιάννη, Ειρήνη-Αικατερίνη Καλαποθαράκου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ: Το έργο με τίτλο It, I, Over-Iεξερευνά την ιδέα της ανθρώπινης αυτοεικόνας, και συγκεκριμένα το πόσο αυτή επηρεάζεται (και σε πολλές περιπτώσεις εξαρτάται) από την αντίληψη των ανθρώπων γύρω μας. Πρόκειται για ένα έργο-σχόλιο πάνω στη σημερινή κοινωνία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τα οποία οι περισσότεροι είμαστε καθηλωμένοι, και μέσω των οποίων φαίνεται ότι καλλιεργείται  ένα είδος ναρκισσισμού που συμβαδίζει με μία συνεχή ανάγκη ανάδειξης μιας εξιδανικευμένης πραγματικότητας. Παράλληλα, το έργο θέτει σε αμφισβήτηση την έννοια της προσωπικής ταυτότητας. Πώς μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι έχουμε αυτοπροσδιοριζόμενη, προσωπική ταυτότητα όταν αναμένουμε την συνεχή επιδοκιμασία (ή καμία φορά και αποδοκιμασία) τρίτων μέσω μίας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης;


ΤΙΤΛΟΣ  ΕΡΓΟΥ: "Eternity"

ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ: Ίρις Μαρίνα Γκέσλερ, Αναστασία Βασιλοπούλου , Παναγιώτα Λέκκα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ:Το θέμα που πραγματεύεται η βίντεο εγκατάσταση Eternity είναι η δυσκολία ενός ατόμου να διαχειριστεί την μοναξιά ,την συνύπαρξη και  την αποδοχή του εαυτού του με αποτέλεσμα να οδηγείται σε κρίση. Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τη σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό, μάς συντροφεύει καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας. Αν δεν μπορέσουμε να την διαχειριστούμε δημιουργικά,  τότε μπορεί να μας οδηγήσει στην καταστροφή, παγιδεύοντας μας σε μια  αδιέξοδη συνθήκη φόβου άγχους και εμμονικών σκέψεων. Η διαχείριση της μοναξιάς είναι ένα επίκαιρο και συλλογικό θέμα που αναδείχθηκε έντονα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα αποπνικτικό κλίμα εγκλεισμού όπου σταδιακά η ένταση που βιώνει ο χαρακτήρας μας αυξάνεται μέχρι να φτάσει σε σημείο υστερίας. Έτσι η ένταση αυτή κορυφώνεται και ο κύκλος ξεκινά για άλλη μια φορά από την αρχή.


Ακολουθήστε το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου στα κοινωνικά δίκτυα: facebook  |  Instagram


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ