Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΣΥΜΠΟΣΙΟ “THE ART AND DESIGN OF XR: Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ"

Το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, διοργάνωσαν το συμπόσιο “The art and design of XR” / “Η τέχνη και η τεχνολογία της εκτεταμένης πραγματικότητας”, στην Εθνική Πινακοθήκη (Αθήνα, 23 & 24/9/2022).

Το συμπόσιο “The art and design of XR” αποτέλεσε την πρώτη από τις δύο δραστηριότητες  παρουσίασης (multiplier event) των βασικών ευρημάτων και εργασιών του έργου ERASMUS XR. Στόχοι του αποτέλεσαν η ενίσχυση της διάδοσης γνώσης γύρω από τις νέες τεχνολογίες εμβύθισης, και η ανάπτυξη ενός πλαισίου ανταλλαγής πληροφορίας και απόψεων ανάμεσα σε καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, ερευνητές και επαγγελματίες των αντίστοιχων κλάδων, ενδυναμώνοντας παράλληλα τους δεσμούς της ελληνικής κοινότητας για την εικονική πραγματικότητα, και εγείροντας το ενδιαφέρον του κοινού. Οι κεντρικές θεματικές ενότητες του συμποσίου εστίασαν σε καλλιτεχνικές πρακτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις, συμμετοχικές εμπειρίες, κινηματογραφία της εμβύθισης και επιχειρηματικές πτυχές των διαφορετικών μορφών εκτεταμένης πραγματικότητας.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν 35 ομιλίες, συμπεριλαμβανομένων 3 διεθνώς αναγνωρισμένων κεντρικών ομιλητών (Chris Salter, Michel Reilhac, Marcos Novak), εναγκαλίζοντας διαφορετικά γνωστικά πεδία και ποικίλες εφαρμογές των εν λόγω τεχνολογιών.

Επιπρόσθετα, ο κύκλος των ομιλιών πλαισιώθηκε από μία έκθεση διαδραστικών έργων εικονικής πραγματικότητας, η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλλιτέχνες και εταιρείες παρουσίασαν έργα, αλλά και τεχνολογίες αιχμής που αναπτύσσουν, ενώ οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γίνουν κοινωνοί αυτών των ψηφιακών εμπειριών, και να συνδυάσουν τη θεωρία με την πρακτική και την καλλιτεχνική εφαρμογή. Ένα συμμετοχικό περιβάλλον πολιτιστικής κληρονομιάς για 2 χρήστες, μία ψηφιακή επίσκεψη στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ., μία στολή με αισθητήρες καταγραφής κίνησης, εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας για την εκπαίδευση ενηλίκων, αλλά και καλλιτεχνικές εμπειρίες εμβύθισης του χρήστη, ήταν ορισμένα από τα έργα που συνυπήρξαν, αποκαλύποντας ένα μεγάλο εύρος τεχνολογικών και δημιουργικών δυνατοτήτων. Η εκδήλωση επιστεγάστηκε με έναν δημιουργικό αυτοσχεδιασμό μίξης μουσικής και ηχοτοπίων στον προαύλιο χώρο του Μουσείου από τον Αλέξανδρο Κοντογεωργακόπουλο.

Το πλήρες πρόγραμμα του Συμποσίου “The art and design of XR” είναι διαθέσιμο εδώ.

Η Επιστημονική Επιτροπή του Συμποσίου “The art and design of XR” αποτελείται από:

  • Χαρίτος Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, Ελλάδα
  • Hadziselimovic Adnan, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Μάλτας – Τμήμα Επιστημών των Μ΄έσων και της Γνώσης, Μάλτα.
  • Materska-Samek Marta, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια,Πανεπιστήμιο Jagiellonian – Τμήμα Διοίκησης και Κοινωνικής Επικοινωνίας, Πολωνία.
  • Pijarski Krzysztof, Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Κινηματογράφου Łódź, Πολωνία.
  • Ρούσσου Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Ελλάδα.
  • Σαντοριναίος Μάνθος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κέντρου για τον Ψηφιακό Πολιτισμό «Φούρνος», Ομότιμος Καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών – Πολυμέσα – Hypermedia Lab, Ελλάδα.
  • Τσιαβός Πρόδρομος, Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου “The art and design of XR” αποτελείται από:

Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου: Χαρίτος Δημήτριος, Θεοδώρου Ινώ, Παπαγεωργοπούλου Πένυ, Αρσενοπούλου Ναταλία, Κατσαρού Λουίζα

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Τσιαβός Πρόδρομος, Παπαθεοδώρου Ηρακλής, Βαρδά Κατερίνα


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ