Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

KΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: 46102

ΤΥΠΟΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ

ΕCTS: 5

EΞΑΜΗΝΟ: 1ο

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ

 

 

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ


Στο μάθημα αυτό δίνεται έμφαση στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο άνθρωπος βιώνει το επικοινωνιακό αυτό φαινόμενο αλλά και στο πώς πρέπει να σχεδιάζεται και να υλοποιείται η συνολική εμπειρία της επικοινωνίας ανθρώπου -  υπολογιστή, τόσο σε επίπεδο αισθητηριακο-κινητικής όσο και νοητικής διεργασίας. Δίνεται λιγότερη σημασία στον τρόπο με τον οποίο το υπολογιστικό σύστημα λειτουργεί για να λαμβάνει και να ερμηνεύει την εισερχόμενη πληροφορία από τον άνθρωπο.  

Είναι αναγκαίο να διερευνηθούν όλες οι αντιληπτικές  μορφές επικοινωνίας μεταξύ του ανθρώπου και του συστήματος. Για την υποστήριξη της ανάπτυξης αποδοτικού και κατανοητού διαλόγου μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή είναι ακόμη απαραίτητη η διαδικασία διερεύνησης και αξιολόγησης της χρησιμότητας των συστημάτων διεπαφής από τα πρωταρχικά στάδια δημιουργίας τους. Πρέπει τέλος να τονισθεί η δυσκολία της διερεύνησης και κατανόησης του ιδιαίτερα πολύπλοκου φαινομένου της επικοινωνίας ανθρώπου - μηχανής η οποία έχει ανάγκη συνδρομής πολλών γνωστικών περιοχών, όπως η πληροφορική επιστήμη, η εργονομία, η ψυχολογία της αντίληψης, η γνωσιακή επιστήμη, οι επιστήμες και τέχνες του σχεδιασμού (γραφιστική, αρχιτεκτονική), κλπ. 

Καθώς όλο και μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών κοινωνικών και πολιτιστικών μας εμπειριών επιτυγχάνεται με την μεσολάβηση ηλεκτρονικών συστημάτων που συνήθως ελέγχονται από υπολογιστές, είναι απαραίτητο να μας απασχολήσει ο τρόπος με τον οποίο αυτή η «ηλεκτρονικής φύσης» μεσολάβηση μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Κατά συνέπεια, απώτερος στόχος του μαθήματος θα είναι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι σύγχρονες μορφές επικοινωνίας ανθρώπου-υπολογιστή επηρεάζουν και πιθανώς μεταλλάσσουν την διαδικασία της επικοινωνίας στην καθημερινή μας ζωή.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Αβούρης, Ν. (2000) Εισαγωγή στην Επικοινωνία Ανθρώπου – Υπολογιστή, Δίαυλος, Αθήνα.

  • Dix, A., Finlay, J., Abowd, G. & Beale, R. (2007) Επικοινωνία Ανθρώπου – Υπολογιστή, Αθήνα: Γκιούρδας. ISBN: 960-512-503-X

  • Norman, D. (1998) Σχεδιασμός των αντικειμένων της καθημερινότητας, Αθήνα: Κλειδάριθμος. ISBN : 978-960-461-339-7

  • Reeves, B. & Nass, C. (2002) The Media Equation: How people treat computers, television and new media like real people and places. Leland Stanford Junior University: CSLI Publications.

  • Riva, G. (1999) Virtual Reality as Communication Tool: A Sociocognitive Analysis. Presence, τομ. 8, τχ. 4: 462–468. Massachusetts: ΜΙΤ Press.

  • Suchman, L. (1987) Plans and Situated Actions: The problem of human-machine communication. Cambridge University Press.

  • Turkle, S. (1984) The Second Self. New York: Simon & Schuster.

  • Wardrip-Fruin, N. & Montfort, N. (επιμ.), The New Media Reader (2003). Cambridge, Massachusetts: The MIT Press.