KΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: 46707
ΤΥΠΟΣ: ΕΠΙΛΟΓΗΣ
ΕCTS: 5
ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ: 7ο
ΓΛΩΣΣΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Το μάθημα πραγματεύεται τη διαδικασία σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης αλληλεπιδραστικών μέσων και καλλιτεχνικών έργων / εγκαταστάσεων, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα μεθόδων και πρακτικών ανάπτυξης τέτοιων συστημάτων, καθώς και τεχνικών αξιολόγησης της ποιότητας της αλληλεπίδρασης. Αρχικά, οι φοιτητές εισάγονται στα βασικά μοντέλα ανάπτυξης λογισμικού και γενικότερα αλληλεπιδραστικών συστημάτων προκειμένου ν εξοικειωθούν με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός, με ειδική μνεία να γίνεται στις ταχείες / ευέλικτες [agile] μεθόδους και τη χρήση πρωτοτύπων προοδευτικά υψηλότερης πιστότητας. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αναφορά στα βασικά στάδια ανάπτυξης αλληλεπιδραστικών συστημάτων, από αυτό του εννοιολογικού σχεδιασμού μέχρι και την τελική αξιολόγηση.
Παράλληλα, καλύπτονται ζητήματα που αφορούν στον ερευνητικό και πειραματικό σχεδιασμό, όπως λ.χ. σχεδιασμοί εξαρτημένων και ανεξαρτήτων δειγμάτων, τεχνικές δειγματοληψίας, ανάπτυξη ερωτηματολογίων και συναφών εργαλείων μέτρησης, κ.ο.κ. Οι φοιτητές εισάγονται στην ποσοτική ανάλυση δεδομένων τόσο θεωρητικά όσο και στην πράξη, με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού (π.χ. R, SPSS), ούτως ώστε να είναι σε θέση να επεξεργάζονται και να αναλύουν ποσοτικά δεδομένα προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα και απαντήσεις σε διάφορα ερευνητικά ερωτήματα.
Εκτός των ποσοτικών μεθόδων, στο πλαίσιο της υιοθέτησης μεικτών μεθοδολογικών προσεγγίσεων για τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση αλληλεπιδραστικών συστημάτων, γίνεται αναφορά και σε ποιοτικές μεθόδους συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, όπως λ.χ. συνέντευξη, θεματική ανάλυση, ανάλυση περιεχομένου, κ.ο.κ. Έχοντας παρακολουθήσει το συγκεκριμένο μάθημα, οι φοιτητές αναμένεται να κατέχουν το θεωρητικό υπόβαθρο και τις απαιτούμενες πρακτικές δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να αξιολογήσουν αλληλεπιδραστικά συστήματα με το κατά περίπτωση κατάλληλο μείγμα μεθόδων και τεχνικών για την επίτευξη ενός άρτιου (αισθητικά, τεχνικά και μεθοδολογικά) αποτελέσματος.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Μεθοδολογίες σχεδιασμού αλληλεπίδρασης
Μοντέλα κύκλου ζωής αλληλεπιδραστικών συστημάτων
Ανάλυση απαιτήσεων χρηστών
Πειραματικός σχεδιασμός στις κοινωνικές επιστήμες
Ποσοτική μεθοδολογία: δημιουργία ερωτηματολογίων
Βασικά στοιχεία ποσοτικής ανάλυσης δεδομένων
Ποιοτική μεθοδολογία: συνεντεύξεις, ομάδες εστίασης, εθνογραφική μελέτη
Ποιοτικές μέθοδοι ανάλυσης δεδομένων: θεματική ανάλυση, ανάλυση περιεχομένου, παρατήρηση, κ.ο.κ.
Εισαγωγή στην αξιολόγηση μέσω ανάλυσης δεδομένων μεγάλου όγκου και μηχανικής μάθησης
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
DeVellis, R.F. (2012). Scale Development: Theory and Applications (2nd edition). Thousand Oaks, CA: Sage.
Field, A. (2013). Discovering Statistics Using IBM SPSS Statistics (4th edition). London: Sage.
Hartson, R. & Pyla, P. (2019). The UX Book: Agile UX Design for a Quality User Experience (2nd edition). Cambridge, MA: Morgan Kaufmann.
Kabacoff, R.I. (2015). R In Action: Data Analysis and Graphics with R. Shelter Island, NY: Manning.
Pressman, R.S. & Maxim, B.R. (2018). Τεχνολογία Λογισμικού: Μια Πρακτική Προσέγγιση (8η έκδοση). Θεσσαλονίκη: Εκδ. Τζιόλα.