KΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: 46306
ΤΥΠΟΣ: ΕΠΙΛΟΓΗΣ
ΕCTS: 5
EΞΑΜΗΝΟ: 6ο
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ | ΑΓΓΛΙΚΗ
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Το μάθημα επιχειρεί μια ανασκόπηση της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτήτριες και οι φοιτητές να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τις ποικίλες όψεις του ελληνικού κινηματογράφου, μέσω μιας επιλεγμένης φιλμογραφίας, τόσο από την άποψη της ανάπτυξης της κινηματογραφικής παραγωγής και γλώσσας όσο και από την άποψη της σημασίας του κινηματογράφου στο πολιτικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι. Γι’ αυτό τον σκοπό, το μάθημα αξιοποιεί σύγχρονες και κριτικές μεθοδολογίες των κινηματογραφικών και πολιτισμικών σπουδών, προκειμένου η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου να μελετηθεί στη διατομή των εννοιών της αισθητικής και της πολιτικής. Θα εξεταστούν: τα χρόνια του λεγόμενου πρώιμου κινηματογράφου έως τα τέλη της δεκαετίας του 1940, ως περίοδος πειραματισμών τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και κινηματογραφικής γλώσσας.
Από το 1950 και μετά θα εξεταστούν η συνθήκες διαμόρφωσης της ελληνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, η παγίωση των δημοφιλών κινηματογραφικών ειδών και η ανάδυση των βασικών συντελεστών – στούντιο, παραγωγών και σκηνοθετών. Θα εξεταστούν παραδείγματα των πρώτων auteurs του ελληνικού κινηματογράφου (Κούνδουρος, Κακογιάννης, Κανελλόπουλος κ.α.) όσο και επιδράσεις του παγκόσμιου κινηματογράφου στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον μοντερνιστικό κινηματογράφο που αναδύεται στη δεκαετία του 1960 και θα αποτελέσει τη βάση για την εδραίωση της γενιάς του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου (ΝΕΚ).
Θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τη λογοκρισία, την αντίθεση εμπορικού και καλλιτεχνικού κινηματογράφου, οι κοινωνικές αναπαραστάσεις και οι βασικές θεματικές που αναπτύσσονται, τόσο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας όσο και στην περίοδο της μεταπολίτευσης. Αλλαγές που έρχονται στο προσκήνιο λόγω της τηλεόρασης, του βίντεο και των τρόπων παραγωγής και προβολής στις δεκαετίες 1980 και 1990. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις τάσεις του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου όπως το Weird Wave, με αναλύσεις παραδειγμάτων ταινιών, συμπεριλαμβάνοντας ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, αλλά και με τη συζήτηση σχετικά με τις διαδικασίες παραγωγής, χρηματοδότησης και προώθησης μιας ταινίας στην Ελλάδα σήμερα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Παραδείση Μαρία. και Νικολαΐδου Αφροδίτη. (επιμ.), 2017, Από τον Πρώιμο στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο: Ζητήματα Μεθοδολογίας, Θεωρίας, Ιστορίας, Αθήνα: Gutenberg.
Κυριακού Κ., 2017, Επιθυμίες και Πολιτική. Η Queer Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου (1924-2016), Αθήνα: Αιγόκερως.
Μητροπούλου Α. 2006, Ελληνικός Κινηματογράφος, Αθήνα, Παπαζήσης