Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΙΙ

KΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: 46204

ΤΥΠΟΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ

ΕCTS: 5

EΞΑΜΗΝΟ: 3ο

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ

 

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ


Το δεύτερο μέρος του μαθήματος συνεχίζει την επισκόπηση του κινηματογράφου από τη μεταπολεμική περίοδο εώς σήμερα συμπεριλαμβάνοντας παραδείγματα μοντερνιστικών κινημάτων από τον παγκόσμιο κινηματογράφο και εστιάζοντας κυρίως σε ζητήματα αισθητικής, κινηματογραφικής γλώσσας και ιδεολογίας. Κινηματογράφος τέχνης στην Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία και Σκανδιναβία στην άμεση μεταπολεμική περίοδο. Γαλλική Nouvelle Vague. Ο κριτικός λόγος των Cahiers du Cinéma και ανάπτυξη της  «πολιτικής των δημιουργών». (François Truffaut, Jean Luc Godard, Alain Resnais, Agnès Varda, Chris Marker, Eric Rohmer etc). Η επίδραση της Nouvelle Vague σε όλο τον κόσμο και έκρηξη των νέων κινημάτων. Εξελίξεις στον χώρο του ντοκιμαντέρ στη Βρετανία, Free Cinema, μανιφέστο και ταινίες μικρού μήκους.

Το βρετανικό Νέο Κύμα. Ρεαλισμός και Kitchen sink drama. Ο ιταλικός κινηματογράφος μετά τον νεορεαλισμό. Ανάδυση των Ιταλών δημιουργών από τη δεκαετία του 1950 εώς το 1980. Κινηματογραφικές εξελίξεις στη μεταπολεμική Γερμανία, το μανιφέστο του Oberhausen, η νέα γενιά σκηνοθετών στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και η ανάπτυξη του Νεου Γερμανικού Κινηματογράφου από στη δεκαετία του 1970 και μετά. Η ανάδυση νέων κινηματογραφικών μορφών στις χώρες του Ανατολικού μπλοκ στη δεκαετία του 1960. Εθνικές κινηματογραφίες, κρατική πολιτική και λογοκρισία σε Σοβιετική Ένωση, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Γιουγκοσλαβία. Η αναγέννηση του λυρικού κινηματογράφου και η επιβίωση του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Λατινική Αμερική και Βραζιλιάνικο Cinema Novo.

Η κρίση των μεγάλων στούντιο, η εμφάνιση νέων ανεξάρτητων σκηνοθετών και η ανάδυση του Νέου Χόλυγουντ στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και 1970. Νέο βλέμμα, ανεξάρτητες παραγωγές από τη νέα γενιά Αμερικανών σκηνοθετών στο πλαίσιο των αγώνων για κοινωνικά δικαιώματα και των αντιπολεμικά κινήματα της νεολαίας στην Αμερική. Η επιστροφή του μπλοκμπάστερ, νέες τεχνολογίες και ανανέωση του κινηματογραφικού είδους στη δεκαετία του 1970.  Ιρανικός κινηματογράφος στη δεκαετία του 1980-1990,  Κινέζικος κινηματογράφος της «πέμπτης» και «έκτης» γενιάς,  Dogma 95, Αμερικάνικο Smart Cinema, Νοτιο-Κορεάτικος κινηματογράφος, νέος ευρωπαϊκός ρεαλιστικός κινηματογράφος, Greek Weird Wave και άλλες σύγχρονες τάσεις του κινηματογράφου τέχνης. Πρόσφατες εξελίξεις του σύγχρονου κινηματογράφου τόσο σε σχέση με τα ψηφιακά μέσα, τη διαδικτυακή τηλεόραση και τη διαδικτυακή κινηματογραφική διανομή όσο και με τον σύγχρονο ρόλο των φεστιβάλ.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


  • Bordwell David & Thompson Kristine (2015), ΙστορίατουΚινηματογράφου, Αθήνα: Πατάκης
  • Gomery, Douglas, 1998, H ΙστορίατουΚινηματογράφου, Αθήνα: Έλλην.