KΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: 46104
ΤΥΠΟΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ
ΕCTS: 5
EΞΑΜΗΝΟ: 1ο
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Το μάθημα επιχειρεί μια επισκόπηση της τέχνης του κινηματογράφου από την εμφάνισή του έως σήμερα, εστιάζοντας στις τεχνολογικές, οικονομικές και αισθητικές μεταβολές του μέσου, την αλληλεπίδραση του με άλλες τέχνες, φωτογραφία, εικαστικές και παραστατικές τέχνες, λογοτεχνία. Εξετάζονται τα σημαντικότερα κινήματα, ρεύματα και σχολές στην ιστορία του κινηματογράφου σε συνάρτηση με το κοινωνικοπολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το 1958, χρονιά που θα σηματοδοτήσει την ανάδυση νέων κινηματογραφικών κινηματων. Κάποιες από τις θεματικές που εξετάζονται είναι οι εξής: Πρoϊστορία του κινηματογράφου, εφευρέτες και πρωτοπόροι.
Η ανάπτυξη της κινηματογραφικής γλώσσα, μοντάζ και αφήγηση στα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου, ίδρυση του Χόλυγουντ.
Γερμανικός Εξπρεσιονισμός: η επίδραση του Α’ παγκοσμίου πολέμου στη διεθνή κινηματογραφική αγορά, ανάπτυξη των γερμανικών στούντιο. Ο κινηματογράφος στα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης έως την άνοδο του ναζισμού (F.W.Murnau, Fritz Lang, G.W. Pabst, Leni Riefenstahl, Josef von Sternberg). Σοβιετικός Κινηματογράφος: η έννοια του μοντάζ και ο κοινωνικός ρόλος του κινηματογράφου στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης (Sergei Eisenstein, Alexander Medvedkin, Dziga Vertov).
Κινηματογράφοι της avant garde, ντανταϊσμός, σουρεαλισμός και φουτουρισμός, πειραματικός, μη αφηγηματικός και μη μυθοπλαστικός κινηματογράφος της δεκαετίας του 1920. Γαλλικός κινηματογράφος, ποιητικός ρεαλισμός (Jean Renoir, Marcel Carné, Max Ophuls). Αμερικάνικος κινηματογράφος και κλασσικό Χόλυγουντ στην περίοδο 1930-1950. Τεχνολογικές εξελίξεις, κώδικας Hays, λογοκρισία και αυτολογοκρισία στα χρόνια του Μακαρθισμού.
Η παγίωση των αμερικάνικων κινηματογραφικών ειδών. Αμερικάνοι δημιουργοί που ανανεώνουν την κλασσική αφήγηση: Orson Welles και Billy Wilder. Ασιατικός κινηματογράφος, ανάπτυξη του ιαπωνικού και ινδικού συστήματος των στούντιο, ταινία τέχνης και εμπορικά είδη (Yasujiro Ozu, Kenji Mizoguchi, Akira Kurosawa, Satyajit Ray). Ιταλικός κινηματογράφος και η επίδραση του Β’ παγκοσμίου πολέμου στην ιταλική παραγωγή. Νεορεαλισμός και η προβληματική της αναπαράστασης της πραγματικότητας (Luchino Visconti, Roberto Rossellini, Vittorio de Sica, Federico Felini κ.α). Παραδείγματα ευρωπαϊκού μοντερνισμού που ανανεώνουν την κλασσικής αφήγηση σε Γαλλία, Ισπανία, Σκανδιναβικές χώρες.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Bordwell David & Thompson Kristine (2015), ΙστορίατουΚινηματογράφου, Αθήνα: Πατάκης
- Sorlin, Pierre (2004) Ευρωπαϊκός κινηματογράφος, Ευρωπαϊκές κοινωνίες 1939-1990, Αθήνα: Νεφέλη