ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η EΚΔΗΛΩΣΗ "Ο ΚΑΦΚΑ ΚΑΙ Η ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ" ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιουνίου 2024 στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε η ανοικτή εκδήλωση "Ο Κάφκα και η κινούμενη εικόνα" που διοργανώσε το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου  του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Goethe-Institute Athens και το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας  του ΕΚΠΑ.

H εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Κάφκα, άνοιξε με χαιρετισμό από τη Dr. Stefanie Peter, Διευθύντρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Goethe-Institut Athen & των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ακολούθως η βραδιά συνεχίστηκε με ένα στρογγυλό τραπέζι το οποίο συντονίσε η Ρέα Βαλντέν, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ, με τη συμμετοχή του Νίκου Κοσκινά, επίκουρου καθηγητή στη Γερμανική Λογοτεχνία του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, της Ιουλίας Μέρμηγκα, διδακτόρισσας Κινηματογραφικών και Πολιτισμικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και της Αγελικής Πούλου, επίκουρης καθηγήτριας στην Ιστορία και Θεωρία της Σύγχρονης Τέχνης του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ.

Ο κ. Νίκος Κοσκινάς μίλησε στο κοινό για την κινηματογραφική διάσταση της γραφής του Κάφκα και την επιρροή που είχε ο πρώιμος κινηματογράφος στην αισθητική και το έγο του μεγάλου συγγραφέα.  Η κ.Μέρμηγκα με αφορμή "Το κτίσμα" ένα από τα τελευταία διηγήματα του Κάφκα, εστίασε στη διάσταση του ήχου και πιο συγκεκριμένα στα παράξενα και ιδιαίτερα ηχοτοπία του Καφκικού σύμπαντος. Η κ.Πούλου παρουσιάσε τις ψηφιακές εκδοχές της μεταμόρφωσης των κειμένων του Κάφκα σε σύγχρονες διαμεσικές εγκαταστάσεις.

Την ανοικτή συζήτηση ακολούθησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η προβολή της ταινίας «Το κάστρο» (1997, 123 λεπτά) του Αυστριακού πολυβραβευμένου δημιουργού Michael Haneke την οποία και προλόγισε στο κοινό η Άννα Πούπου, επίκουρη καθηγήτρια στην Ιστορία και Θεωρία Κινηματογράφου του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ. Η κ. Πούπου ανέλυσε την επίδραση του Κάφκα στην κινηματογραφική γραφή εστιάζοντας στα στοιχεία της αποσπασματικότητας, της ελλειπτικότητας και του ημιτελούς που χαρακτηρίζουν το ιδιαίτερο λογοτεχνικό ύφος του συγγραφέα.

Η εκδήλωση καλύφθηκε οπτικοακουστικά από φοιτητές/τριες του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ.

 


Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τα Τμήματα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Ε.Κ.Π.Α. με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε και του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας.